Cu multă bucurie vă salut la evenimentul de lansare a Campaniei noastre electoraleși Acțiunii de responsabilizare civică: Zâmbește, e gratis. Votează, e important.
Mulțumesc mult echipei noastre, voluntarilor, oamenilor de diferite profesii și vârste, pe care îi unește un scop. O casă mai bună pentru noi toți, un oraș în care să trăim bine, să avem motive de zâmbet și bucurie.
Zâmbim, dragii mei, e gratis, pentru promisiuni și scuze noi deja am plătit impozite!
Apropo, și pentru instalația din spatele Dvs „I love Chișinău ”am plătit 88 mii leidin buget. Să ne aplaudam pentru asta!
În această campanie vă invit, împreună, să le zâmbim ironic candidaților politicieni, carese laudă cu meritele pentru care noi deja am plătit.
Dar cel mai important, să nu uităm să ne zâmbim unii altora, pentru că suntem bravo, noi ne facem munca.
Eu trăiesc în Chișinău toată viața și mă consider un om împlinit. Mereu m-am gândit înprimul rând la oamenii cu care am lucrat, cei care și astăzi mă salută și îmi zâmbesc cândne întâlnim. Mereu am zis ceea ce cred și am crezut în ceea ce fac. Am lucrat cu oamenideștepți și onești, și am reușit sa mă realizez profesional.
Ca și majoritatea dintre voi, am votat la fiecare alegeri și am sperat. Două săptămâni înurmă mi s-a aprins un bec în cap, am avut un moment în care mi-am dat seama că esteanume acel moment când trebuie să mă implic direct sau să plec într-o altă țară, într-unoraș străin, frumos, funcțional, dar… străin. A fost un moment în care mi-am asumat și amdecis să mă implic și să ajut aici, acasă.
Orașul Chișinău este despre oameni. Despre oameni ne-vorbiți, pe care nu-i ascultănimeni. Oameni frumoși, diferiți și deosebiți, care sunt tot timpul ignorați. Nu-mi pasă defraze frumoase, îmi pasă de doamna Elena care merge în microbuzul 123 și este umilită decondițiile de acolo în fiecare zi, îmi pasă de Victor, care e constructor și e nevoit săcârpească drumuri pentru ca cei de la primărie fură impozitele noastre și nu construiescdrumuri de calitate. Cârpitul se termină, vin să construiesc un oraș frumos.
Prima și principala prioritate a mea ca primar vor fi oamenii. Pentru că oamenii sunt cea mai importantă și cea mai mare valoare a capitalei și a țării. Oamenii care muncesc, produc, educă, construiesc și speră că va fi bine, dar se scaldă în birocrație și corupție.
Birocrația și corupția trebuie concediate și sancționate! Profesioniștii vor fi încurajați, iar oamenii care fură în primărie vor fi concediați și trași la răspundere. Ne-am săturat de jumătăți de măsură, de scuze și cumetrism.
Votează, e important, zicem noi.
Pe data de 20 octombrie vor avea loc alegerile locale generale. Este ziua în care vomdecide în ce fel de oraș vom trăi.
În orașul promisiunilor electorale sparte sau în unul în care ideea și inițiativa fiecăruia vaconta, orașul în care să nu mai ascultăm explicații: de ce nu s-a putut, de ce nu s-a făcut,cine i-a încurcat sau nu i-a lăsat. Orașul în care există implicare, regulă și curățenie,condus de un om care știe să asculte, gândește și acționează.
Vrem un oraș curat, cu parcuri, școli, grădinițe, drumuri și trotuare bune. Oraș în careserviciile funcționează, iar oamenii zâmbesc pentru că nu trebuie să facă compromisuri cudemnitatea umană. Vreau un oraș în care suburbiile să trăiască bine.
Alegem singuri, votăm pentru toți. Chiar și cei care nu mai cred, care spun că suntdezamăgiți sau au fost amăgiți, care s-au săturat de politică, care nu mai vor nimic și numai votează. Toți suntem la fel de responsabili de viitorul capitalei, prin vot sau prinpasivitate.
Acest vot este despre încredere. Încrederea pe care o investim într-un singur om. Omulcare trebuie să-i asculte și să-i audă pe toți, omul care să se gândească la ce se întâmplăcu medicul, șoferul, funcționarul și managerul, chelnerul și vânzătorul, măturătorul șiprofesorul, ce se întâmplă cu toți noi – locuitorii orașului și suburbiilor, în fiecare zi.
Acelor suburbii care nici măcar nu se simt parte a municipiului. Nu le ascultă nimeni grijile și problemele. Suburbiile trebuie să fie printre primele priorități ale Chișinăului. Pentru că iarăși, este vorba de oameni. Pentru că și oamenii din suburbii au nevoie de infrastructură,de transport, drumuri, iluminare, apă și canalizare, condiții care sunt de minimă decență într-o localitate care e parte a municipiului și într-o țară civilizată – europeană, cum ne place să ne numim.
Am citit mult despre care trebuie să fie prioritățile unui oraș modern sau a unui oraș model. Am înțeles că asta nu este despre Chișinău…
N-o să vă mint, povestindu-vă cum o să construiesc eu drumuri sau apeducte. Eu nu sunt drumar și nici inginer. Eu am studiat jurisprudența și economia. Eu știu că drumul trebuie să fie calitativ și durabil, cu trotuare și piste pentru bicicliști, cu marcaj reflectorizant și iluminat în zone de risc pentru pietoni. Și mai știu că cel care construiește trebuie să garanteze pe banii lui lucrarea pe care o face. Dar cel mai important, eu știu cum să nu-i mai las să fure. Știu să construiesc sisteme în care să nu mai poată fura.
În 20 de ani am ajuns să trăim într-un oraș urât, de care ne este rușine. Rușine de oaspeți, de străini, rușine de faptul că ne-am deprins cu urâtul și nu facem nimic. Rușine de troleibuzele zburătoare care nu au climatizare, de autobuzele cu care încă mergeau părinții noștri la facultate. Rușine de clădirile care ori se risipesc ori chiar dacă sunt mai noi, sunt vopsite în roz sau turquoise. Nu mai vreau așa. Vreau concepte de stil pentru străzi și cartiere. Vreau parcuri îngrijite și locuri de agrement. Nu e ok că mall-urile au ajuns unicele locuri de distracții. Nu e ok să avem această discuție interminabilă despre gunoiul aruncat peste tot și despre stația de epurare care pute. Scuzați, care miroase urât.
Asta e Chișinău.
Totul cu ce se laudă politicienii, e pe banii noștri. Lauda lor este din contul taxelor și impozitelor noastre.
Doar în ultimii 4 ani,
Pentru drumuri modernizate am plătit aproape un miliard de lei (980 milioane de lei).
Pentru terenurile de joacă amenajate am plătit peste 35 milioane de lei.
Pentru școli și grădinițe reparate și moderne am plătit peste 60 milioane de lei.
Pentru parcuri îngrijite am plătit peste 300 milioane de lei.
Vă invităm să deveniți parte în Acțiunea de responsabilizare și mobilizare civică: Zâmbește, e gratis. Votează, e important.
Noi vă încurajăm să fim solidari, să zâmbim unii altora, să votăm și să decidem noi ziua de mâine, prin acțiuni și fapte.
Vă cuprind pe toți și Vă mulțumesc pentru răbdare și atenție,
Zâmbiți, e gratis!
Pentru restul noi deja am plătit.
Votați, e important!
Comments are closed.