BIO

Dumitru Țîra – fotografia e făcută înainte să devină primar 

Mă consider un om realizat, am zis mereu ceea ce cred și am reușit să mă realizez profesional. Am votat la fiecare scrutin si am sperat. A venit un moment în care mi-am zis: sau mă implic, sau plec într-o țară străină, într-un oraș străin, dar funcțional. Am decis să mă implic și să ajut acasă. Consider că atât abilitățile mele diplomatice și manageriale, cât și capacitățile de comunicare, învățate de la colegii din mass-media, mă vor ajuta să administrez onest și transparent municipiul în care trăim, să rămân în serviciul Dumneavoastră și să vă ofer ocazii să zâmbiți mai des și să fiți mândri de Chișinău.

Dumitru Țîra este locuitor al orașului Chișinău. A studiat jurisprudența la USM și economia la ASEM, unde a făcut și masterat în administrarea afacerilor. A lucrat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde a reprezentat Republica Moldova în relațiile cu Consiliul Europei, cu Uniunea Europeană, iar în ultimii ani a fost director politic pentru colaborarea țării noastre în regiunea Europei Centrale, Europei de Sud-Est, bazinul Mării Negre și GUAM.

A creat și condus grupul de presă Publika până în 2013, iar în 2014 a construit grupul Realitatea. În total a construit două televiziuni, două radiouri și 14 portaluri de știri.

În 2018 a scris Legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale.

Din 2017 este membru din partea societății civile al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate.

Pentru sârguința și efortul de aderare ale Republicii Moldova la sistemul preferențial de comerț cu UE – GSP Plus, a fost decorat cu medalia Meritul Civic, iar pentru coordonarea reformei organizației Inițiativa Central Europeană, a fost decorat la nivel internațional cu medalia de onoare a ICE.

Opt motive pentru care Dumitru Țîra va rămâne în istoria Republicii Moldova

  1. A fost decorat la nivel internațional cu medalia de onoare a Inițiativei Central Europene pentru coordonarea reformei organizației;
  2. A fost decorat cu medalia Meritul Civic, pentru efortul de aderare a Republicii Moldova la Sistemul Preferențial de Comerț cu UE – GSP Plus;
  3. A construit prima televiziune de știri din Republica Moldova;
  4. A creat peste 600 locuri de muncă în mass media;
  5. A creat  un parteneriat între CNN și prima televiziune de știri din Moldova;
  6. Este autorul legii privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale;
  7. A refuzat de două ori funcția de ambasador, inclusiv la ONU, fiind prea ocupat la Ministerul de Externe;
  8. A fost director politic în 5 preșidenții ale Republicii Moldova la organizații regionale.